Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Kopi Luwak: Ο καφές από περιττώματα γάτας

Kopi Luwak: Ο καφές από περιττώματα γάτας






Espresso, cappuccino, ελληνικός (ή τούρκικος), φραπέ ή γαλλικός, όπως και να τον πίνετε, ο καφές είναι η αγαπημένη πρωινή και όχι μόνο συνήθεια δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για το καφεδάκι που πίνετε; Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε πως ο πιο ακριβός καφές του κόσμου είναι ο Kopi Luwak (100 ευρώ τα 100 γραμμάρια). Η νοστιμιά του οφείλεται στη μοσχογαλή (μικρό αρπακτικό που ζει στις φυτείες της Ινδονησίας), η οποία αφού φάει τον καρπό του καφέ αποβάλει τον κόκκο με τα περιττώματα! Οι ντόπιοι μαζεύουν αυτόν ακριβώς τον κόκκο και κάνουν τον ακριβότερο καφέ του κόσμου. 

Μάλιστα, ολλανδικό κατάστημα στο Διαδίκτυο πουλά τον συγκεκριμένο καφέ, φτιαγμένο από περιττώματα γάτας!

Ο Kopi Luwak ή αλλιώς civet cat coffee φτιάχνεται από την γάτα «civet» που ζει στη Σουμάτρα. Η εν λόγω γάτα τρώει κόκκους καφέ, που αργότερα μαζεύουν οι άνθρωποι από τα περιττώματά της. Οι κόκκοι αυτοί είναι υψηλής ποιότητας, αλλά η εργασία του μαζέματος είναι τόσο δύσκολη που παράγονται μόλις 500 κιλά καφές το χρόνο. Ο ειδικός στον καφέ, ο Bob Dam, από την πόλη Groningen, δηλώνει πως ο καφές αυτός έχει ένα άρωμα σοκολάτας, ενώ αφήνει μια απολαυστική γεύση στο λαιμό. «Η γεύση είναι εξαίσια, αλλά είναι τόσο ακριβή η τιμή του που δύσκολα ευχαριστιέσαι τον καφέ» πρόσθεσε. 

Ο καφές είναι καρπός του φυτού της καφέας, μεγαλώνει σε τροπικές περιοχές και χρειάζεται 3-5 χρόνια για να βγάλει καρπούς. Τα φύλλα της καφέας μοιάζουν με αυτά της λεμονιάς και οι καρποί της είναι σαν κεράσια που χρειάζονται 6-8 μήνες να αποκτήσουν αυτό το βαθύ κόκκινο. Σε κάθε καρπό υπάρχουν 2 κόκκοι καφέ. 


Η λέξη καφές προέρχεται από την αραβική λέξη «kawah» που σημαίνει «δύναμη». Το φυτό ανακαλύφθηκε το 600 μ.Χ. στην Αιθιοπία. Ο μύθος λέει πως ένας βοσκός παρατήρησε ότι τα πρόόβατά του ήταν πολύ ανήσυχα αφού έτρωγαν αυτόν τον παράξενο θάμνο. Αποφάσισε να δοκιμάσει ο ίδιος αυτούς τους καρπούς και έτσι ανακάλυψε τις μαγικές ιδιότητες του φυτού. Οι Αιθίοπες πολεμιστές κοπάνιζαν και ανακάτευαν τους καρπούς με λίπος, το έπλαθαν σε μπάλες και το έτρωγαν όταν δεν έβρισκαν εύκολα τροφή στις αποστολές.

Η καλλιέργεια του καφέ ξεκινάει στην Αραβία τον 15ο αιώνα, ενώ δημιουργούνται τα πρώτα καφενεία. Οι έμποροι φέρνουν τον καφέ από τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη όπου το 1555 άνοιξε το πρώτο καφενείο. Τον 17ο αιώνα ο καφές έγινε γνωστός στην Ευρώπη και τα καφενεία ξεπετάχθηκαν παντού, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Τον 18ο αιώνα οι Ισπανοί δημιούργησαν φυτείες στην Καραϊβική, στην Αμερική και στη Βραζιλία. Οι Ολλανδοί διέδωσαν την καλλιέργεια στην Ινδονησία και οι Γάλλοι στην Μαρτινίκα. 

Ο καφές ήταν ρόφημα μυστηριώδες και ραφινάτο, προερχόμενο από την Μέση Ανατολή. Τα καφενεία ετοίμαζαν τον καφέ σε ένα νηφάλιο περιβάλλον, τελείως διαφορετικό από το κλίμα της ανατολίτικης ταβέρνας που σέρβιρε αλκοόλ και γρήγορα έγιναν κέντρα, εμπορικών, πολιτικών και φιλοσοφικών ανταλλαγών. 

Η Βραζιλία είναι η σημαντικότερη καφεπαραγωγική χώρα με 30% στην παγκόσμια παραγωγή. Η χώρα παράγει κυρίως arabika, ενώ το santos θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες. Η Κολομβία είναι η δεύτερη σε παραγωγή χώρα. Κυριότερες ποικιλίες είναι οι supreme και excelsior με πλούσιο άρωμα και μέτρια οξύτητα. Η Γουατεμάλα, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, η Τζαμάικα, η Ακτή Ελαφανταστού, η Κένυα, η Αιθιοπία, η Ινδία και η Ινδονησία είναι γνωστές για τον καφέ που παράγουν.


Φωτ. 1: Συσκευασία civet cat coffee.

Φωτ. 2: Η παρασκευή του Kopi Luwak είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα γι' αυτό και παράγονται μόνο 500 κιλά το χρόνο.


























πηγή : http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=11&artID=378113

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου